Is er een verschil tussen de manier waarop de vrouw of de man zich wast na geslachtsgemeenschap? Moet een vrouw haar haar losmaken of is het genoeg om drie keer een handvol water over het haar te gieten, zoals vermeld in de overlevering? Wat is het verschil tussen de wassing voor djanaabah en die van na de menstruatie?
Antwoord
Er is geen verschil tussen man en vrouw in de manier van wassing voor djanaabah. Zij hoeven allebei hun haar niet los te maken voor deze wassing. Het is genoeg om drie keer een handvol water over het hoofd te gieten. Daarna moeten ze water over hun gehele lichaam gieten. Dit is gebaseerd op de Hadith van Oem Salamah -moge Allah tevreden met haar zijn-, zij zei tegen de Profeet, salla Allahu alayhie wa salam:
”O, Boodschapper van Allah, Ik vlecht mijn haar. Moet ik het losdoen om de wassing (ghusl) te verrichten?” De Profeet. Salla Allahu alayhie wa salam, antwoordde: ”Nee, het is voldoende om drie keer een handvol water over je hoofd te gieten, en dan over je hele lichaam. Dan zul je rein zijn.”
Indien er zich iets op het hoofd van de man of vrouw bevindt, zoals lotus, verf of iets anders dat het water tegenhoudt om de huid te bereiken, dan moet dat eerst verwijderd worden. Als het echter iets lichts is waardoor het water de huid wel kan bereiken, dan hoeft het niet verwijderd te worden.
Over de wassing die na de menstruatie plaatsvindt, hebben de geleerden een meningsverschil of het haar los moet hangen of niet. De correctie opinie is echter dat het haar niet los moet. Dit is naar aanleiding van enkele vertellingen van Oem Salamah – moge Allah tevreden met haar zijn – die zijn overgeleverd door Moslim, dat zij tegen de Profeet, salla Allahu alayhie wa salam, heeft gezegd:
”O Boodschapper van Allah, Ik vlecht mijn haar. Moet ik het losdoen om de wassing (ghusl) te verrichten?” De Profeet, salla Allahu alayhie wa salam, antwoordde: ”Nee, het is voldoende om drie keer een handvol water over je hoofd te gieten, en dan over je hele lichaam. Dan zul je rein zijn”
Het is echter wel beter om het haar los te doen. Dit voor de zekerheid, om het meningsverschil te vermijden en om de bewijzen te verenigen.
Het Permanente Comité