Dag 21: Iets gebruiken om slechte adem te verhelpen tijdens het vasten

In de apotheken is er een mondspray dat alleen wordt gebruikt voor de mond. Het komt in de vorm van een spuitbusje. Is het toegestaan in de Islam om het te gebruiken in de dag van Ramadan om slechte adem te verhelpen?

Alhamdulillah (Dank aan Allah)

In plaats van het gebruik van een mondspray tijdens het vasten, zou het genoeg zijn om de Siwaak (Natuurlijke tandenborstel van hout) te gebruiken waarvan de Profeet (vrede zij met hem) ons heeft aangeraden het te gebruiken. Als je de mondspray gebruikt en niks ervan komt in de keel, dan is dat oke. Maar er moet wel opgemerkt worden dat de slechte adem dat voorkomt van het vasten van een persoon niet iets is waarvan je afkeer moet hebben, want het is een effect van het gehoorzamen van Allah.

In de Hadith (overlevering van de profeet vzmh) wordt er gezegd: “De geur van de mond van een vastende persoon is in de ogen van Allah beter dan de geur van muskus.”

Bron: Islam Q&A

En het stukje van de hadith is preciezer vertaald op deze manier: “Bij degene in wiens hand mijn ziel is, dat de geur van een vastend persoon lekkerder is voor Allah de Almachtige dan de geur van muskus.” (vertaald direct van het arabisch.)

” …وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَخُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ اَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ
تَعَالَى مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ…”