Dag 20: De pil innemen om ongesteldheid te voorkomen in de laatste tien dagen van de ramadan.

Als een vrouw haar ongesteldheid valt in de laatste tien dagen van ramadan, is het voor haar toegestaan om contraceptieve pillen te gebruiken zodat zij door kan gaan met aanbidding gedurende deze dagen van zegen?

Alle lof zij Allah.

Deze vraag was gesteld aan Shayk Muhammad ibn ‘Uthaymeen (moge Allah hem genadig zijn) en hij zei:

Wij denken niet dat ze deze pillen zou moeten gebruiken om haar te helpen om Allah te aanbidden, omdat de ongesteldheid die haar overkomt iets is wat Allah heeft afgekondigd voor de dochters van Adam.

De Profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) begon met ‘Aa’ishah toen ze met hem was gedurende de Farewell bedevaart. Ze was ihraam voor ‘Umrah binnengegaan, toen kwam haar ongesteldheid voor ze Mekka bereikte. Hij ging naar haar en trof haar huilend aan. Hij vroeg: “Waarom huil je?” En ze vertelde hem dat haar ongesteldheid begonnen was. Hij vertelde haar: “Dit is iets wat Allah heeft afgekondigd voor de dochters van Adam.”

Dus de ongesteldheid is niet iets wat in haar macht is. Als het begint tijdens de laatste tien dagen van ramadan, laat haar dan accepteren wat Allah (God) voor haar afgekondigd heeft en laat haar deze pillen niet gebruiken. Ik heb van betrouwbare dokters gehoord dat deze pillen schade toebrengen aan de baarmoeder en aan het bloed, en dat ze misvorming kunnen veroorzaken in de foetus als zij zwanger zou worden. Dientengevolge denken wij dat ze ze moet vermijden. Als haar ongesteldheid begint en ze niet kan bidden of vasten, dan is dit buiten haar macht en is dit de afkondiging van Allah.

Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen (moge Allah hem genadig zijn).

Bron: Islam Q&A