Dag 13: Wanneer moet een persoon de intentie hebben om te vasten?

Wanneer moet een persoon de intentie hebben om te vasten, en wat als hij gedurende de dag erachter komt dat ramadan begonnen is? Moet je de intentie om te vasten voor ramadan in de avond of gedurende de dag hebben? En als iemand je tijdens de duha (voormiddag) vertelt dat het vandaag ramadan is, moet je het dan inhalen?

Alle lof zij aan Allah.

Het is essentieel om de intentie om de maand ramadan te vasten in de avond te hebben, voor Fajr. Het is niet voldoende om die dag te starten met vasten zonder de intentie. Wie tijdens de Duha erachter komt dat het vandaag ramadan is en de intentie heeft om te vasten moet stoppen met eten tot zonsondergang, en hij moet ook die dag inhalen, omdat dit verteld was door Ibn ‘Umar (en) van Hafsah (moge Allah haar verheugd zijn) (gehoord) dat de Profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) heeft gezegd: “Wie de intentie om te vasten voor de Fajr niet heeft, dan is er geen vasten voor hem”. Vertelt door Imam Ahmad, de auteurs van al-Sunan, Ibn Khuzaymah en Ibn Hibbaan; ze hebben het geklassificeerd als saheeh en marfoo’.

Dit is ten aanzien van de verplichte dagen om te vasten. Ten aanzien van naafil vasten is het toegestaan om de intentie om te vasten op diezelfde dag te hebben , als je niets hebt gegeten of gedronken of gemeenschap hebt gehad na de Fajr, omdat het bewezen is in de hadeeth van Aa’ishah (moge Allah haar verheugd zijn) dat de profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) bij haar binnen ging op een dag tijdens de duha en zei, “Heb je iets (voedsel)?”Ze zei, “Nee.”Hij zei, “Dan ben ik aan het vasten.” Verteld door Muslim in zijn Saheeh.

En Allah is de bron van kracht. Moge Allah zegeningen en vrede zenden aan onze profeet Mohammed en zijn familie en metgezellen.

Standing Committee for Research and Issuing Fatwas. 10 / 244

Bron: Islam Q&A