Piercing in mijn neus, in mijn oor en in mijn …


Vraag

Is het toegestaan voor een meisje om een piercing in haar oor aan te brengen?

Antwoord

Volgens de meeste moslimgeleerden is gaatjes in het oor maken toegestaan voor een vrouw, indien zij de intentie heeft oorringen te dragen.

Dit is terug te lezen in al-Mawsoo’ah al-Fiqhiyyah (11/272):
Het was gebruikelijke dat de mensen in de tijd van de Profeet (صلى الله عليه وسلم) dit ook deden en hij heeft dit niet verboden.

Er is overgeleverd van ibn ‘Abbas dat de  Profeet (vzmh) 2 rak’aat bad op de dag van Eid, en hij verrichte geen enkel gebed voor of na die twee, daarna ging hij naar de vrouwen, – samen met Bilaal – en vertelde hen liefdadigheid te geven, en de vrouwen startten met het geven van hen oorringen. Einde citaat.

Zie ook: Tabyeen al-Haqaa’iq (6.227), al-Insaaf (1/125) and al-Adaab al-Shar’iyyah (3/341).

Een aantal geleerden van de “Standing Committee for Issuing Fatwas” kregen de vraag: “Is het voor een meisje toegestaan om haar oren te voorzien van gaatjes, zodat ze oorringen kan dragen?”

Zij antwoorden: “dat is toegestaan, omdat het voor versiering (van het lichaam) is, en niet om de creatie van Allah te veranderen of schade aan te brengen, en in de Jaahiliyya tijd (de tijd voor de Islam) en eveneens in de tijd van de Profeet (vzmh) was dit gebruikelijk, en hij heeft dit niet verboden, of eerder keurde hij het goed en zijn metgezellen deden hetzelfde”. Einde citaat.
Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (17/139).

Maar, je hoort datgene te doen wat gebruikelijk is. Als het gebruikelijk is om één gaatje in ieder oor te hebben, dan hoor je niet meer te doen dan dat, omdat dat voldoende is. Het doen van meer dan het gebruikelijke kan misschien voor pijn zorgen of dat je overdreven er uit gaat zien.
En wanneer je meerdere gaatjes in je oren laat prikken om de niet-moslima’s te imiteren, dan is dat haram. Wat er bedoeld wordt met imitatie is, wanneer er een bepaalde manier van het dragen van oorringen is, dat alleen gedaan wordt door niet-moslims. In dat geval is het haram voor een moslima om de niet-moslma te imiteren.

Vraag

Mag je een piercing rond de navel streek aanbrengen en vervolgens een ring in doen?

Antwoord

Deze vraag is door Shaykh ‘Abd-Allaah ibn Jibreen beantwoord:
Dit is een manier van zelfpijniging en ook geen plek voor een gebruikelijke versiering (van het lichaam), en er is geen voordeel in dit. Het valt onder het veranderen van de creatie van Allah. En Allah weet het beste.

Vraag

Is het voor een moslim die een hijaab draagt toegestaan om een piercing aan te brengen in haar neus en wenkbrauwen?

Antwoord

{mosgoogle left}Het is beter om dat niet te doen, omdat dit niet gebruikelijk is, het zorgt voor pijn en irritatie in de neus, en dit geldt zeker voor de wenkbrauwen, wanneer er in een gaatje in wordt gemaakt.

Door Aboe Soufyan

Bron: islamqa.com