Mag je je hoofddoek afdoen bij niet-moslim-vrouwen?

Antwoord

Een moslimvrouw mag onder vrouwelijke moslims niets van haar lichaam tonen, wat tussen haar navel en haar knie inzit. Daarom mag een moslimvrouw niet naar de dijen van haar volwassen dochter, zuster, moeder of vriendin kijken als deze baden of onder welke andere omstandigheid dan ook. Aan niet-moslim-vrouwen mag een moslimvrouw niets van haar ‘aurah’ tonen.

De mening van de grote meerderheid van de geleerden van de Islam is dat een vrouw haar hijab aanhoudt. De reden hiervoor is dat zij vrezen dat een niet-moslim-vrouw, die niet dezelfde beschouwing van schaamte en fatsoen deelt als een moslimvrouw, gebrek aan discretie heeft en haar gaat beschrijven aan mannen.

Een moslimvrouw weet dat Allah (de Verhevene) haar verbiedt om een fysieke beschrijving van een andere vrouw aan een man te geven, maar een niet-moslim-vrouw weet dat niet.

Sommigen, echter, laten de moslimvrouw toe om haar haren en haar armen te tonen aan niet-moslim-vrouwen.

Ibn ‘Abbass (Moge Allah tevreden over hem zijn), in zijn commentaar van vers 31 van Soerah 24, waarin Allah de beperking betreffende de hijab, oplegt aan de vrouwen, of aan hun “metgezellinnen….”, heeft gezegd: “het gaat om de niet-moslim-vrouwen, aan wie de moslimvrouw de hals, de oren en de haren kan tonen, evenals datgene dat enkel een mahram mag zien.” Ibn Moundhir)

In aanwezigheid van een niet-moslim vrouw(en), moet een moslimvrouw dus oordelen wat het beste is om te doen.

Bron: Abdoellah naasih ‘Ulwaan, education and training of children in Islam (Tarbiyyatu-I Awlaad fi-Islaam), Dar as-Salaam, Aleppo, 1981