Mag een vrouw alleen reizen?

Vraag

Mag een vrouw van Nederland naar Marokko of naar Mekka (Hadj) met het vliegtuig reizen zonder mahram, aangezien zij er binnen 3 uurtjes al is?

Antwoord

De Profeet (صلى الله عليه وسلم) heeft gezegd: “Een vrouw reist niet, behalve met een mahram.”

En Sheikh Mohammed Ibn Saalih Al-‘Oetaymin heeft gezegd:
Haar Hadj is geldig, maar haar daad en haar reis zonder een mahram zijn niet toegestaan, en ze zijn daden van ongehoorzaamheid tegenover Allah en Zijn Boodschapper (صلى الله عليه وسلم).

De mahram voor een vrouw is haar echtgenoot, of een volwassen mannelijk familielid waarmee de vrouw nooit wettig kan trouwen.

Binnen de wettelijke bepaling van de Islamitische wetgeving is er een wet die voorschrijft dat de moslim vrouw geen lange reizen (iets meer dan 70 km) in haar eentje mag maken. De reden is: veiligheid en bescherming van de moslim vrouw.
Abu Said al-Khudri heeft overgeleverd dat de Profeet (صلى الله عليه وسلم) zei: ‘Laat geen enkele vrouw alleen reizen voor meer dan drie dagen (70 km) tenzij haar echtgenoot of mahram met haar is.’ (Moeslim)

Maar er bestaat een kleine groep van juristen die specifiek t.b.v. de Hadj toestaan dat de vrouw zonder mahram reist, maar wel in een groep (van vrouwen) waardoor haar veiligheid gegarandeerd blijft. Deze uitzondering is alleen in zaken voor de Hadj, en niet voor andere reizen!

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een mahram te zijn:

  • de man moet een moslim zijn
  • volwassen en bij zijn verstand
  • en dat de man een man is die volgens de wetgeving van Allah niet met desbetreffende vrouw kan trouwen. Als hij niet aan deze eigenschappen bezit, dan is hij geen mahram.

Bron: forumplaza.eu