Hand op de Koran plaatsen voor het afleggen van een eed?

Salaam moe3lekoum,

Er is iemand in mijn familie die leugens vertelt over mijn zus. Dat familielid vertelt. Dat mijn zus iets over mijn nicht heeft gezegd, zodat ze hun uit elkaar kan halen. Mijn zus weet heel zeker dat ze dat geen wat mijn familielid zegt, niet heeft gezegd. Nu zegt mijn nicht tegen mijn zus als je dat echt niet hebt gezegd zweer dan op de Koran, (dus met de hand op de koran, dan zweren) mijn zus wilt dat wel doen, want ze weet dat ze datgene echt niet heeft gezegd. Maar nu is mijn vraag of dat is toegestaan, om te zweren op de koran. Ik zelf denk dat de Koran daarvoor niet bestemd is, maar zou het graag van een geleerde willen horen met daliel erbij
graag. Alvast heel erg bedankt voor de moeite…Shoukran

M3a Salama

Het is voor een Moslim niet toegestaan om op iets te zweren dan bij Allah. Uit het boek van Malik’s Muwatta is het volgende overgeleverd:

Yahya leverde me over van Malik van Nafi van Abdullah ibn Umar dat op een keer de Boodschapper van Allah, (صلى الله عليه وسلم), aan het praten was met Umar ibn al-Khattab terwijl hij reisde met een troep en Umar zwoer bij zijn vader en hij (de Boodschapper) zei:

“Allah verbiedt jullie om te zweren bij jullie vaders. Als iemand zweert, laat hem zweren bij Allah of stil zijn.”

Het is voor een persoon dan ook niet toegestaan om zijn hand op de Mushaf (Koran) te plaatsen voor het afleggen van een eed. Sommige mensen doen dat omdat het meer waarde zou hebben, en zodat de persoon die de eed aflegt bang zou worden om leugens te vertellen na dat hij deze heeft afgelegd.

En Allah weet het beste.

Aboe Soufyan

Muwatta
Islam Q&A