Ben je verplicht om je fouten uit het verleden aan je levensparter te vertellen


Vraag

Salaam,

Ik wil graag weten of dat je verplicht bent om je fouten uit het verleden aan je man/vrouw moet vertellen. En als je het niet hebt verteld en diegene komt er achter, mag hij/zij het tegen je gebruiken en het je kwalijk nemen dat je het niet hebt verteld. Of is het zo dat je je zonde niet moet vertellen, maar dat je berouw moet tonen en er niet over praten.

Gegroet…

Antwoord

Wassalaam,

Jouw levenspartner mag je vragen stellen die betrekking hebben op de toekomst. Zoals je wensen of visie op de Islam. Het niveau van je scholing, werkgelegenheidssituatie, positie van je familie, enz. De belangrijkste vragen zouden moeten gaan over je imaan (geloof). Dit soort nuttige vragen zijn fijn. Maar vragen over het verleden van een persoon en willen weten welke zonde hij of zij heeft begaan – misschien in onwetendheid – is niet juist. Want het begaan van een zonde, of het niet begaan van een zonde, is iets tussen jou en Allah (تعالى) . Alleen Hij (تعالى) is degene die oordeelt.

Allah (تعالى) bedekt de zonden van mensen en houdt ervan dat deze bedekt blijven. Met andere woorden: zonden hoor je niet aan de grote klok te hangen. Zodra een persoon spijt heeft van zijn zonden en besluit om zijn leven te verbeteren, en Allah vraagt of vergeving, en Allah vergeeft hem, dan begint deze persoon met een schone lei. En Allah vergeeft iemand zonder dat Hij overlegt met wie dan ook! Dus waarom dan nog vragen stellen over het verleden van een persoon met de intentie deze persoon pijn te doen.
Het gaat erom wat die persoon nu wil. Wat hij met de Islam wil doen. Wat wil iemand betekenen voor de maatschappij. Hoe wil iemand zijn kinderen opvoeden enz..

Je (toekomstige) levenspartner heeft niet het recht om jou uit te horen over je slechte verleden. Ook heeft niemand het recht jou te chanteren met je verleden. Iemand die heeft gezondigd, moet deze de volgende morgen niet gaan verkondigen. Ook niet dezelfde avond nog.

Moge Allah alle onzuiverheden van alle moslims uit het verleden zuiveren.