Een bedelaar die bedelt

Vraag

Salaam beste Medemoslims,

Ik had laatst een discussie met een zuster. En misschien kunnen jullie ons met de wil van Allah helpen. Iemand die bedelt omdat hij geen eten en geld heeft en niet in staat is om te werken vanwege ouderdom, is het geld wat hij krijgt van mensen voor hem haram of halal?

{mosgoogle left}Antwoord

Eén van de pilaren van de Islam is het verplicht betalen van de zakat, liefdadigheid. Dit laat zien dat de zakat door iemand ontvangen wordt. Meestal is dit een behoeftige (een bedelaar: oud, jong, vrouw of man). Als zakat niet zou mogen, dan zou het niet één van de pilaren van de islam zijn. Klik hier voor pilaren van de Islam.

Verder zegt Allah (st) in de Koran: “En snauw de bedelaar niet af” Koran, Soera Ad-Duha 93, vers 10. In dit vers lezen we dat we de bedelaar met respect moeten behandelen. Dit betekent ook dat datgene wat je een bedelaar geeft, hij of zij dit mag gebruiken of eten.

Maar, volgens Sahl b. Al 7anzaliyya, heeft de Profeet het volgende gezegd: “Wie vraagt terwijl hij voldoende heeft, zijn vraag zal op de Dag der Opstandeling verschijnen onder de vorm van schrammen (op de huid) of plooien (onder de huid) in zijn gezicht.”

Sommige zogenaamde ‘bedelaars’ staan in moskeeën op straten of gewoon tussen de mensen te bedelen, terwijl ze genoeg hebben. Het zijn deze valse ‘bedaars’ die haram eten.

En natuurlijk is het niet aan ons, de mens, om te oordelen, het is alleen Allah die oordeelt.

En Allah weet het beste.