Vragen m.b.t. polygamie

Salaam broeders en zusters in de Dien,

Volgens de shari3a is het voldoende om een gesproken huwelijksovereenkomst af te sluiten. Dit heeft natuurlijk ook zijn nadelen als de intenties niet oprecht zijn (misbruikers van de nobele recht tot polygamie) en er kinderen en erfenis ter sprake
komt. Vandaar deze vragen;

1) Wat raden jullie aan om de rechten van de tweede vrouw te garanderen; Waar moet ze opletten binnen de islamitische wetgeving

2) Kan men de toekomstige echtgenoot verplichten een geschreven huwelijkscontract aan te gaan.

3) Wat de gelijke behandeling betreft; moet de man dezelfde huwelijksvorm toepassen net zoals bij de eerste echtgenote? Kan hij bij de eerste echtgenote een nikah ondertekenen en bij de tweede echtgenote enkel een gesproken overeenkomst? (Volgens mij niet rechtvaardig).

En is het zo dat het toegestaan is om in het contract te laten opnemen dat de eerste echtgenote het bestaan van de 2e echtgenote erkent ( kwestie moeilijkheden te vermijden, bijvoorbeeld ontkenning bij overlijden van de man).

Ik hoop Inscha’ ALLAH op een antwoord en vind deze site een verademing!!
Wa elhamdou lillah en moge Allah jullie zegeningen vermenigvuldigen.

Antwoord 1e vraag
Ten eerste: een vrouw moet opletten dat ze met iemand gaat trouwen die Allah vreest. Allah vrezen, is een eigenschap dat je niet kunt zien, want het is een innerlijke daad en geen uiterlijke daad. Wat we deze zuster en haar ouders of voogden adviseren is, om eerst na te gaan wie deze persoon is en wie zijn familie is.
Ten tweede: het is aanbevolen om bij een imam of een islamitische instelling een overeenkomst te laten onderteken, zodat het een duidelijk huwelijk is. Zo een overeenkomst is niet geldig bij de overheid, maar wel tussen de moslims, indien het verkeerd gaat, kunnen ze altijd terug vallen op die overeenkomst.

De meeste mannen van tegenwoordig gaan polygamie aan (alleen maar) om hun behoeften en begeertes in vervulling te brengen, terwijl hij niet eens het doel van polygamie kent.
Eén van de doelen van polygamie is de Ummah van de Profeet (vzmh) te vermenigvuldigen op de Dag des Oordeels. En in veel gevallen doet hij zijn eerste vrouw en haar kinderen (ook zijn kinderen) pijn. In sommige gevallen vergeet hij zijn kinderen van zijn eerste vrouw en schenkt hij alleen aandacht aan zijn nieuwe kinderen. Dit is de (extreme) onrechtvaardigheid (Dolm). Dat zijn een aantal gevolgen van polygamie. Door deze gevolgen is polygamie verboden in sommige landen of wordt alleen toegestaan als de eerste vrouw toestemming geeft. De geleerden zeggen dat iets verbieden wat Allah heeft toegestaan niet de oplossing is. Maar de echte oplossing is dat men de moslims kennis bijbrengt en de religie goed onderwijst.

Allah heeft toegestaan om te eten en drinken, zonder dat een persoon te veel eet of drinkt. Als een moslim overdreven veel eet of drinkt dan kan hij ziek worden. We kunnen eten en drinken niet verbieden omdat een persoon hier misbruik van maakt. Maar deze persoon moet geleerd worden met mate te eten en te drinken. Verder is het zo dat een verbod op polygamie meer ellende veroorzaakt, denk maar aan vrouwen die niet kunnen trouwen omdat er geen geschikte huwelijkskandidaten (meer) zijn.
Er zullen altijd moslims blijven bestaan die gebruik zullen blijven maken van de wet op polygamie.

Antwoord 2e vraag
Het is niet vereist om een nikah (huwelijkscontract) te onderteken, maar wordt wel aanbevolen.

Antwoord 3e vraag
Gelijke behandeling wil zeggen dat iedere echtgenote op dezelfde oprechte manier moet worden behandeld en onderhouden. Dit geldt vooral bij het geven of schenken van wereldse zaken. De geleerden zeggen als de man één van de echtgenoten een naald geeft, dan dient hij de andere echtgenoten ook een naald te geven.

{mosgoogle left}Zodra een man een 2e vrouw trouwt, dan wordt het bekend tussen de mensen en vervolgens ook bij de overheid (in een Islamitisch land). Dit is uiteraard niet van toepassing in Nederland, want in Nederland is polygamie niet toegestaan.

En Allah weet beter.

Door Aboe Ibrahiem