Trouwen en mijn familie wil niet?

Vraag:

Ik ben een vrouw van 25 jaar en ongehuwd. Ik wil graag trouwen met iemand, maar mijn familie wil mij dit niet toelaten. Is het toegestaan om te trouwen zonder toestemming van mijn familie? de man met wie ik mijn leven wil delen is moslim. ik hoop dat u hier een duidelijk antwoord op heeft! Dank u wel

Antwoord:

Binnen de Islam hebben de ouders de verplichting, om een passende levenspartner te vinden voor hun kinderen. We zouden kunnen zeggen dat dit de laatste ‘belangrijke daad’ is als ouder voor zijn kinderen.

Deze verplichting uit zich soms dat de ouders al heel vroeg op zoek gaan naar een passende huwelijkskandidaat. Hier is op zich niets mis mee. Waar wel problemen ontstaan is dat de kinderen soms gedwongen worden om te trouwen met iemand met wie ze absoluut niet willen. De Islam verbiedt dit.

Tegenover de verplichting van de ouders staat ook het recht van de kinderen om ja of nee te zeggen op een huwelijkskandidaat. De kinderen hebben ook het recht om zelf met een huwelijkskandidaat te komen.

Binnen de fiqh kent men het principe van kafa’a, de zogenaamde ‘passendheid’ of ‘geschiktheid’. Dat wil zeggen dat degene die men op het oog heeft om mee te trouwen ‘past’ bij hem of haar. Dit recht op kafa’ah ligt bij de vrouw die wil gaan trouwen en bij haar ouders (voogd). Beiden kunnen hier aanspraak op maken.

Het is ongewenst om tegen de wensen van de ouders in te gaan (let wel: niet ‘haram’, maar ‘ongewenst’).

Als jouw ouders geldige redenen hebben, dan zou ik daar zeker even bij stilstaan. Ze zijn ouder dan jij, meer ervaren en wellicht dus ook juist om jou ervan te weerhouden niet te trouwen met deze persoon.

Ons advies: Het beste in zulke gevallen is om een derde persoon in te schakelen, bijvoorbeeld een gerespecteerd lid van de gemeenschap uit jouw nabije omgeving liefst een imam die wordt vertrouwd door uw familie. Leg de situatie uit aan hem en laat hem praten met jouw ouders.

Onthoudt en vergeet het nooit: iets wat voor jou is voorbeschikt kan de hele wereld bij elkaar niet van jou afnemen. Maar aan de andere kant als iets niet voor jou voorbehouden is, dan kan de hele wereld bij elkaar het jou nog niet schenken!

Vertrouw op de Almachtige en vertouw op Zijn Oordeel en Wijsheid.
Moge de Almachtige je zegenen in je Dien en de beste keuzes voor je openstellen.