Op papier nog getrouwd en inmiddels al verliefd op een andere

Vraag:
Salaam beste broeder/zuster,
Ik zit momenteel in een moeilijke situatie. Ik ben nog getrouwd op papier, maar ik ben bezig met een scheiding. Mijn ex was totaal niet goed voor mij: hij sloeg mij omdat hij dat leuk vond en om de kick die hij dan voelde. Ik ben 6 jaar met hem getrouwd en sinds het begin van onze huwelijk gaat het al zo. Ik wilde al een tijdje geleden bij hem weg, maar ik kon het niet. Ik was bang dat niemand mij meer zou accepteren. Maar sinds 5 maanden heb ik iemand leren kennen die mij heel veel zelf vertrouwen heeft gegeven. En door diegene heb ik nu de stap kunnen maken om een scheiding aan te vragen. Alleen zijn er 2 dingen diegen die nu spelen: die vertrouweling en ik zijn verliefd opelkaar geworden. Verder voelt hij zich schuldig, want hij weet dat ik terug zou willen gaan naar mijn ex. Wat kun jij ons aanraden?
Wasalaam u 3alaikum
Antwoord:
Salaam Zuster,
Dit zijn moeilijke kwesties. We zullen ons best doen om je een goed antwoord te geven. Om te beginnen ‘de mishandeling’ door je ex-man;
Geen enkele man heeft het recht om zijn vrouwe te vernederen, te mishandelen of te slaan ook al zou hij een ‘goede’ reden hiervoor hebben. Nergens in de Koran kunnen we lezen dat de man zijn vrouw mag slaan. Tot nu toe en voor zover wij kunnen oordelen, ligt de fout bij je ex-man. Lees verder over dit onderwerp op: http://www.islamcity.nl/vrouwen2.htm
Ten tweede, de relatie die je bent aangegaan zonder het huwelijkscontract te ontbinden en zonder een nieuw huwelijkscontract te ondertekenen is Islamitisch ongeoorloofd.
Het aangaan van een relatie (buiten het huwelijk) is, zoals je weet HARAM. In jouw geval telt deze vele malen zwaarder, want juridisch gezien ben je een getrouwde vrouw. Je bent een relatie aangegaan met een man buiten het huwelijk om, wat wel zeggen dat je overspel pleegt. De Koran zegt hierover het volgende:
“Zondige vrouwen zijn er voor zondige mannen en zondige mannen zijn er voor zondige vrouwen;
En goede vrouwen zijn er voor goede mannen en goede mannen zijn er voor goede vrouwen;
Zij zijn degenen die onschuldig zijn aan wat zij (de lasteraars) zeggen: voor hen is er vergeving en een weldadige voorziening
(Koran 24:26)
En Allah zegt ook:
En nader niet de ontucht (overspel). Voorwaar, ontucht is een zedeloosheid en een slechte weg
(Koran 17:32)
Er is geen zonde na de shirk (deelgenoten aan Allah toekennen) groter, in de ogen van Allah, dan een man die een druppel sperma in een baarmoeder plaatst, die niet wettig voor hem is.
(hadith)
Absoellah ibn Mas’oed vertelde:
Ik vroeg de Boodschapper (Allah’s zegen en vrede zij met hem):
“Boodschapper van Allah, wat is de grootste zonde?”
Hij antwoordde: “Deelgenoten aan Allah toekennen door anderen te aanbidden terwijl Hij de Enige is, die jou geschapen heeft.”
“En daarna?” vroeg ik.
“Het doden van je kind, uit vrees dat je je voedsel daarmee moet delen.”
“En daarna?” vroeg ik.
“Het plegen van onwettige seksuele gemeenschap met de vrouw van je buurman, antwoordde Hij.
Beste zuster om een oprechte man te vinden dient een persoon zelf godvrees te hebben.
Houd je aan de regels van de Islam en het leven zal duidelijker en makkelijker voor je zijn.
Ons advies is dan ook: stop onmiddellijk met zina (overspel), handel je scheiding via de officiële weg en laat je toekomstige partner zich aanmelden via de officiële weg.
Moge Allah jou en alle ongetrouwde broeders en zusters oprechte echtgenoten schenken.
Groet en veel succes met het nemen van de juiste beslissingen,
Team IslamCity.nl