Mijn vrouw gaat op vakantie met…

Salamu 3likom wa rahmatulahi wa barakatuh,

Ik ben getrouwd en heb kinderen, nu is het zo dat ik niet op vakantie kan, maar mijn echtgenote wil graag wel op vakantie met de kleine kinderen. Dit vond ik prima, mits zij naar haar ouderlijk huis zou gaan. Maar achteraf blijkt dat zij tickets heeft gekocht met dezelfde data als haar eveneens getrouwde zus, en woonachtig is in een andere stad in Marokko dan waar haar ouders wonen. Ze is voornemens de vakantie door te brengen met haar zus en zwager, iets waar ik op tegen ben omdat ik niet vind dat zij met haar zwager in hetzelfde huis kan zijn, al is haar zus daar ook aanwezig. Door deze situatie heb ik een conflict gekregen met de man van haar zus omdat hij het schijnbaar normaal vindt en hij beschouwt mijn vrouw dan ook niet als buitenstaander voor hem, zo ziet mijn vrouw het ook. Nu wil zij de vakantie gewoon doorzetten ondanks dat ik het haar verbied, hierop zegt zij dat het in de Islaam is toegestaan. Klopt dit?

Wa 3likom salam wa rahmatulahi wa barakatuh.

Antwoord:

Wa 3likom salam wa rahmatulahi wa barakatuh.

Moge Allah (de Verhevene) je belonen voor je geduld. Als ik het goed lees, gaat jouw vrouw met je dochter een lange reis maken naar haar land van origine. Ook haar zus en de man van haar zus reizen mee. Indien dit het geval is en jij niet met hen meereist, ook reist niet een broer of vader van je vrouw mee, dan is het niet toegestaan dat zij die reis überhaupt onderneemt. Kortom, het ondernemen van een reis zonder aanwezigheid van een mahram is voor een vrouw verboden.

Dus indien je vrouw de reis toch gaat maken, met of zonder de aanwezigheid van haar zus en de man van haar zus, dan is dit niet toegestaan, en indien ze met hen in 1 verblijf logeert, zonder jouw aanwezigheid, dan ben jij ook hiervoor verantwoordelijk. Je vrouw mag ook met jouw aanwezigheid geen contact hebben met de man van haar zus.

Wa 3likom salam wa rahmatulahi wa barakatuh

Redactie Islamcity