Mag ik mijn hoofddoek af doen wanneer iemand mijn hand komt vragen?

Vraag
Asselaam aleikoem agawaati fi dien,

Ik heb horen zeggen dat een vrouw haar hijab af mag doen, zodat haar haren en dus haar auwra te zien is, als een man die om haar hand komt vragen hiernaar vraagt. Ik vraag mij af of hier werkelijk sterke dalil voor is, aangezien het in mijn oren onlogisch klinkt. Het is al genoeg dat men het gezicht en de handen ziet, dit lijkt mij voldoende om uit op te maken of men aantrekkelijk genoeg is of niet. Bovendien lijkt het mij van de zotte om te vragen of je haar haar mag zien, het bevalt je niet, nou op naar de volgende om te vragen of ook haar auwra even mag zien terwijl je voor geen van allen mahram bent.Dit lijkt mij niet de bedoeling. Ik ken de hadith waarin de profeet Mohammed s.a.w. zegt: Kijk naar haar, opdat er een band/liefde tussen jullie ontstaat. Bedoeld de profeet s.a.w. hiermee; kijk naar haar gezicht en handen, of: kijk naar haar auwra(die ze normaal gesproken dient te bedekken)?
Ik ben zeer benieuwd of er sterke dalil hiervoor is. Alvast heel erg bedankt djazaak Allahoe ghairan agawatie fi dien!

Antwoord
De meeste geleerden zeggen dat hij alleen haar gezicht en handen mag zien. Anderen zeggen dat je meer van het meisje mag zien. Want zeggen ze “je moet iets in het meisje zien wat jou zal bewegen haar te trouwen”.

Echter de mening van de eerste groep geleerden, is naar onze mening juist. Wij zijn van mening dat het meisje haar hiJab niet mag af doen, want een man die haar hand komt vragen, kan vragen of ze haar hiJab wil afdoen om haar beter te bekijken. Zijn bedoelingen zouden tot nu toe nog onschuldig kunnen zijn. Echter, hij kan zelfs een stapje verder gaan en vragen om meer van haar schoonheid te mogen zien. Hoe ver moet het meisje gaan, terwijl er nog niets is afgesproken? Wat je krijgt, is dat het meisje haar zina laat zien aan een (nog) “vreemde” man. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

En Allah weet het best.

Door Aboe Ibrahiem