De erfenis die ik zou krijgen, is bij mijn man beland

Vraag

Mijn moeder is tijdens een auto-ongelijk om het leven gekomen. De erfenis die ik zou krijgen, is bij mijn man beland, waarvan ik nooit iets van heb gezien. Ik wou het als sadaka geven. Maar heb de kans niet ervoor gekregen. Intussen zijn we al samen naar hadj gegaan maar helaas heb ik het geld nog steeds niet. Wat zeggen de Koran en de Sunnah hierover. Ik wil hem daarover aanspreken maar moet een goed bewijs hebben om hem daarmee te kunnen confronteren.

Antwoord

Beste Zuster,

Voorzeker, wij zijn van Allah, en tot Hem zullen wij wederkeren.

De islam heeft de vrouw eigendomsrechten gegeven. De Koran is hier duidelijk over:

“En verlangt hetgeen niet waarmee Allah sommigen van jullie boven anderen bevoorrecht heeft: de mannen zullen het voordeel hebben van wat zij verdienen en de vrouwen zullen het voordeel hebben van wat zij verdienen” (Koran 4:32).

“Voor de mannen is er en aandeel in wat achtergelaten wordt door de ouders en de verwanten, en voor de vrouwen is er een aandeel in wat achtergelaten wordt door de ouders en de verwanten, of het weinig of veel is: een vastgesteld aandeel.” (Koran 4:7). {mosgoogle left}

Het geld wat jouw moeder heeft achtergelaten, is van jou en van niemand anders. Een vrouw mag geld verdienen, eigendom bezitten, eigendom afstaan en erven.