Een monster nemen van kledij uit een winkel en iets dergelijks maken met de bedoeling het te verkopen

Met betrekking tot de confectiemarkt , wat is de regelgeving over het nemen van een monster (kledij) van een andere winkel, of deze nu van een moslim of een niet-moslim is, en het maken van soortgelijke kledingstukken met kleine verschillen in stijl, voor een lagere prijs? Wat is de beslissing hierover, is dit toegestaan?

Alle lof en dank zij aan Allah.

Als dat bedrog tegenover de koper inhoudt, die misschien denkt dat het nieuwe product hetzelfde is als het origineel, of het gaat om het gebruiken van een geregistreerd handelsmerk, dan is dit haraam, omdat het er bedrog en overtreding tegen de rechten van anderen in het spel is. De islamitische Fiqh Raad heeft een verklaring afgegeven die verbiedt de immateriële rechten van anderen te overtreden (zoals het auteursrecht, patenten, etc.). Deze verklaring luidt als volgt:

Handelsnamen, bedrijfsnamen, handelsmerken, geschreven werken, uitvindingen en octrooien zijn gevallen waar alle rechten behoren tot hun eigenaars of auteurs. Volgens de moderne gewoontes en gebruiken hebben ze enkele monetaire waarde verworven. Deze rechten worden gerespecteerd in de Shari’ah en het is niet toegestaan om hen te overtreden.

Van Majallat al-Majma’, issue nr 4, volume 3, p. 1167

……

Doch, als de goederen vergelijkbaar zijn in uiterlijk en ontwerp, maar de handelsnaam is anders, dan is er niets mis mee. Tenzij de kledij zelf verboden is (zoals kledij die uniek is voor de niet-moslims en hen onderscheidt van anderen, kledij die de ‘awrah niet bedekt of strakke kledij die de vormen van het vrouwelijke lichaam toont).

En Allah weet het best.

Bron: Islam Q&A