Vraag over minimumduur van kraambloedingen

Mag de vrouw die net bevallen is gedurende 40 dagen niet bidden en vasten? Of telt enkel het ophouden van de bloeding? Dit wil zeggen, mag ze zich wassen en bidden als het bloed niet meer vloeit? Wat is de minimumduur van de kraambloedingen?

Antwoord

Voor een vrouw die net bevallen is, geldt er geen vastgestelde periode. Zolang er bloed vloeit, mag ze niet bidden en vasten, en mag haar man geen seksuele betrekkingen met haar hebben. Als ze ziet dat ze rein geworden is –tuhr-, zelfs al er nog geen 40 dagen voorbij zijn – het kan zelfs 10 of 15 dagen na de bevalling zijn – dan moet ze bidden en vasten, en dan is het weer toegelaten om seksuele betrekkingen te hebben met haar man.

Je moet goed begrijpen dat kraambloedingen iets materieels zijn, de voorschriften –ahkaam- hangen af van hun bestaan. Zolang de vrouw het bloed vaststelt, moet ze zich aan deze voorschiften houden. Als ze rein is, dan is ze ervan vrijgesteld. Wanneer het bloed na 60 dagen echter nog steeds vloeit, dan gaat het om een baarmoederbloeding. In dat geval mag ze niet bidden en vasten gedurende een periode die even lang duurt als haar gewoonlijke maandstonden. Als deze periode voorbij is, reinigt ze zichzelf door de grote wassing – ghusl- te verrichten en daarna kan ze weer bidden.

Bron: Vragen die vaak gesteld worden door vrouwen, door Ibn Al ‘Uthaymin.