Mannen en vrouwen voeren het gebed gezamenlijk!

Salam ou3laikom wa ra7mattoe la7i wa barakatoe.

Ik zit met de volgende vraag:

Er is sinds kort een moskee in Amsterdam (poldermoskee) waar mannen en vrouwen gezamenlijk het gebed kunnen voeren. Mijn vraag is wat zegt de Islam daarover?

Het is bekend dat in Mekka ook gezamenlijk gebeden word maar hoe zit dat met hier in Nederland?

Graag antwoord met daliel, dzazaakoumoe alahou ghairen

Wa salaam 3laikom

Antwoord

Volgens de Sunnah dienen de vrouwen rijen te vormen achter de mannen. Hier is geen twijfel over. Dit gebeurde ook in de tijd van de Profeet Mohammed (vzmh). In Al-Bukhaari (380) en Moslim (658) is overgeleverd door Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden zijn met hem) dat zijn grootmoeder Mulaykah de Boodschapper van Allah (vzmh) voor een maaltijd uitnodigde die zij voor hem had gemaakt, en hij at wat, en vervolgens zei hij: „Sta op en laat me u in het gebed leiden.” Anas: “Ik stond op en haalde een rieten mat die door lang gebruik zwart was geworden, ik bestrooide het met water. Vervolgens stond de Boodschapper van Allah (vzmh), en de wees en ik stonden achter hem, en de oude dame stond achter ons, en de Boodschapper van Allah (vzmh), leidde ons in het gebed van twee rak’ahs, toen ging hij weg.

Al-Haafiz heeft in al-Fath gezegd: Deze hadeeth onderwijst ons een aantal dingen… dat de vrouwen zich achter de rijen van de mannen moeten bevinden, en een vrouw zou 1 rij in haar eentje moeten vormen als geen andere vrouw(en) aanwezig is (zijn). Einde citaat.

En Ibn ‘Oemar (moge Allah tevreden zijn met hem) heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah (vzmh) zei: “Het gebed in djamaa’ah is zevenentwintig keer beter dan het gebed van het individu alleen.” (Boekharie, Moeslim)

Vrouwen mogen ook in de moskee meebidden. De Profeet (vzmh.) heeft gezegd dat de mannen dit de vrouwen niet mogen verbieden. Echter, het is beter voor vrouwen om hun gebeden in hun huizen te bidden.

En Allah weet het best.
Bron: samenvatting artikel op Islam Q&A
Door Aboe Soufyan{mosgoogle}