Naar el hadj en bang om vreemd te gaan

Vraag
Ik zit met een vraag. Ik wil naar de hadj insha-Allah, maar ik ben bang dat ik in de fout gaat, zoals misschien naar bed gaan met een meisje. Ik ben nog niet getrouwd. Als dat zou gebeuren, is mijn hadj dan nog geldig? En dus of dat verstandig is om nu naar el hadj te gaan. Verder bid ik pas sinds 2 maanden.

Ik dank u alvast voor uw hulp en antwoord.

Antwoord

Salamu alaikom warahmatullahi wabarkatuh,

Moge Allah ons leiden naar Zijn rechte pad. Ik ben blij voor jou dat je bent begonnen met bidden. Weet beste broeder, dat je een heel verstandige keus hebt gemaakt in jouw leven. Want weet ook dat een moslim die niet bidt gelijk is aan een dode. De Profeet (vzmh) heeft gezegd: “Voorbeeld van degene die Allah gedenkt en degene die Allah niet gedenkt, is net een levende en een dode”

Maar wat betreft de Hadj het volgende; Dat je bang bent om met een meisje naar bed te gaan, heeft te maken met jou taubah (berouw). En berouw is een van de voorwaarden van Hadj. Een aanvaarde taubah, is een taubah die aan bepaalde eisen moet voldoen.

Het is niet passend om berouw aan Allah te tonen en de zonde steeds te herhalen, want dit zou de spot drijven met Allah. Eerder, de ware betekenis van oprecht berouw, is berouw tonen aan Allah en spijt hebben van het zondigen en het helemaal wegblijven van die zonde, en het laten zien aan Allah dat je je best doet om ervan weg te blijven door alle deuren te sluiten naar die zonde. Het niet doen hiervan zou zijn het plaatsen van jezelf te midden van de oceanen van zondes, zeggend dat je kunt zwemmen en dit is uit arrogantie. Moge Allah ons hiervan beschermen.

Wanneer één van de eisen ontbreekt, dan is jouw taubah niet compleet. Dus als jouw taubah niet correct is, dan zeggen de geleerden dat je liever geen hadj kunt verrichten. Moge Allah ons beschermen van alle zonden. Ameen.

Door Aboe Ibrahiem