Ik bid niet meer

Vraag:

Salam 3lakoem broeder/zuster,

Ik zit met een probleem. Ik kan me de laatste tijd niet echt concentreren op mijn gebed. Ik denk totaal aan iets anders, bijv. wat ik ga eten enz. Ik ben daarom een tijdje gestopt met bidden. Ik vind het heel erg. Want ik had het best goed en lang volgehouden. Maar ik denk dat het zo dan niet geld, klopt dat?
EN wat kan ik doen, want ik voel me ook niet zo goed als ik niet heb gebeden.

Help ….
Ik hoop insha Allah dat jullie een advies hebben voor mij.

Antwoord:

Salaam,

Bedankt voor het tonen van je vertrouwen in www.islamcity.nl
Wij zullen ons uiterst best doen om je vraag te beantwoorden.
Om te beginnen vragen we Allah je te helpen met je gebed.

Het gebed, salaat, is zoals je natuurlijk weet verplicht.
Want een moslim dient vijf maal per dag het gebed te verrichten: ‘s ochtends, ‘s middags-, in de namiddag-, tijdens zonsondergang en in de nacht. Het beste moment om een gebed te verrichten, is het tijdstip waarop het gebed verricht moet worden. Soms, wanneer je niet op tijd kunt bidden, dien je het gebed te verrichten voordat de tijd van het volgende gebed aankomt. Wanneer dit ook niet lukt, in noodsituaties, dan dien je het gebed in te halen.

De voorkeur is om het gebed in de moskee te verrichten en/of gezamenlijk. Als dit niet lukt, dan gezamenlijk thuis, wanneer dit ook niet mogelijk is, dan individueel. Wel dient het vrijdag middaggebed in de moskee gezamenlijk plaats te vinden.

Allah waarschuwt degenen die door luiheid niet tot het gebed komen:

‘Wee degenen, die achteloos omgaan met het gebed!‘ ( Koran 107: 4-5.)

Dat je nu niet meer bidt wegens concentratie problemen, mag geen excuses zijn. Het gebed is namelijk meer dan alleen maar concentratie. Want voor elke handeling die je verricht, kun je ajr (punten) voor krijgen. Elke letter van een woord uit de Koran die je opleest, levert jou een punt. Alleen al daarom zou je moeten blijven bidden. Maar, neem het gebed wel serieus. Dus niet een keer bidden en dan stoppen.

Door te bidden zoek je contact met Allah.

Want de Islam legt de nadruk op het gebed omdat het gebed de mens in contact met Allah brengt. Zonder het gebed wordt het geloof zwakker en de drang om slecht te doen groter. Het gebed herinnert je aan Allah, reinigt het lichaam en de geest en verdrijft slechte daden. Zonder het gebed, vergeet je Allah. Met het gebed gedenk je Hem en Zijn bevelen. Het gebed herinnert ons aan Allah, de Dag des Oordeels, het Paradijs en de Hel.

Allah zegt in de Koran: “…, het gebed weerhoudt van de gruweldaad en het verwerpelijke. Zeker, het gedenken van Allah is groter en Allah weet wat jullie bedrijven.” (29:45).

Beste Moslima, ga terug naar je gebed en laat je niet afleiden door de Shaitaan. Verricht je gebed en vraag Allah om hulp. Het gebed is een verplichting, en wat verplicht is, moet je doen. Een uitzondering (voor een gezonde persoon) op deze regel is er niet.

 

Met vriendelijke groet,

www.IslamCity.nl