Een vraag over rijstwijn

Assalamoe alaikoem,

Ik heb een kleine vraag over rijstwijn (wordt ook wel sake genoemd), zit o.a. in bepaalde diepvriesvis. Is dit halal of haram. Graag zou ik spoedig wat horen.

Jazakoem allah gairan.

Antwoord

Volgens Wikipedia is rijstwijn een alcoholische drank met als voornaamste basis ingrediënt rijst. In veel landen met een rijstcultuur zoals China (huang jiu), Japan (sake) en Korea (cheongju ) wordt rijstwijn gemaakt.

De bekendste buitenlandse aanduiding van rijstwijn is wellicht sake (een Japanse rijstwijn), de naam die algemeen als vertaling van rijstwijn of rijstewijn wordt gezien.

De Chinese benaming van rijstwijn is huang jiu (letterlijk “gele wijn”) en er bestaan vele soorten o.a. van kleefrijst, gierst en gewone rijst. De kleur kan variëren van goud- tot donkerbruin en het alcohol percentage van 14 tot 16%;

Aangezien rijstwijn onder alcoholische dranken valt, is de Koran hierover heel duidelijk: het is haram ook al is de basis ingrediënt rijst!

“Zij vragen jou over alcoholische dranken (al-khamr) en het kansspel. Zeg: In beide is grote zonde en nut voor de mensen, maar de zonde in beide is groter dan hun nut… “ Soerat al-Baqarah [2:219]

Zie verder ook alcohol

Door Aboe Soufyan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *