In Nederland wordt de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken steeds lager. Er wordt, vaak aangemoedigd door de omgeving en de drankindustrie, voor vele miljoenen geconsumeerd, met alle gevolgen van dien:
Alcoholprobleem bij een op de tien Nederlanders;
AMSTERDAM – Iets meer dan 10 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 69 jaar heeft problemen met alcohol. Dit zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) de problemen rond drankgebruik in kaart hebben gebracht.
Uit de vrijdag gepubliceerde resultaten blijkt dat mannen vaker drankproblemen hebben dan vrouwen en alleenstaanden vaker dan mensen met een partner en kinderen. De groep probleemdrinkers telt vooral mannen tussen de 16 en 24 jaar. (Artikel Volkskrant 26 maart 2005)
Alcoholgebruik in Nederland neemt financieel grote proporties aan. De kosten hiervan lopen in de miljarden en worden allemaal opgebracht door de belastingbetaler:
Kijkend naar het aantal verkeersdoden, mishandelingen etc. ten gevolge van alcohol, en de kosten die alcohol voor de samenleving met zich meebrengt, ‘houden de schreeuwers een pleidooi om alcohol te illegaliseren’.
Het (overmatig) alcoholgebruik kost de Nederlandse overheid jaarlijks 2,7 miljard euro, onder meer wegens kosten voor verslavingszorg, economisch productieverlies, misdrijven en overtredingen. Dit staat in een rapport dat het advies- en accountantskantoor KPMG vorig jaar heeft uitgebracht in opdracht van het Nationaal Instituut voor {mosgoogle left}Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie en het GGZ Nederland. Eerder, in 1996, rapporteerde KPMG al in opdracht van de Jellinek Kliniek in Amsterdam. De uitkomst was toen nagenoeg hetzelfde.
Overigens beurt de staat ongeveer een vergelijkbaar bedrag aan alcoholaccijnzen. (Forum Vara 26 maart 2005)