Wetenschap en Techniek in de Islam

Wij prijzen Allah en begroeten zijn profeet Mohammed (v.z.m.h.) voor het gunnen van gelegenheden om zo een belangrijk werk te leveren.

Geschiedenis is erg belangrijk in de ontwikkeling van een mens. De geschiedenis van wetenschap en techniek vormt daar een belangrijk onderdeel van. Juist in deze moeilijke tijden, waarin de Islam ten onrechte wordt betiteld als ‘’een achterlijk cultuur’’ vond ik het erg belangrijk om te laten zien dat de Islam een godsdienst is die de weg vrij maakt voor wetenschap en techniek.

Op ongeveer 180 plaatsen in de Heilige Koran spoort Allah mensen aan om na te denken over de hemelen en aarde, over het geschapene, kortom alles wat door Allah is geschapen met als doel de grootheid van Allah te zien en HEM te prijzen. Met dit doel hebben Islamitische wetenschappers eeuwenlang, dag en nacht gewerkt en belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de wetenschap en techniek. De duizenden boeken van Islamitische wetenschappers die de eeuwen hebben overleefd liggen vandaag in verschillende bibliotheken over de hele wereld op nieuwe lezers te wachten. In de hoop om de jonge generatie Moslims te interesseren voor dit nalatenschap hebben we besloten om deze lessenserie te ontwikkelen.

Bij deze wil ik mijn broeder Ing. Huseyin Sen vriendelijk bedanken voor zijn grote hulp. Zonder hem had ik zo een werk nooit kunnen maken. Niet te vergeten, mijn stagebegeleider dhr. Belkasem Anouz wil ik ook erg bedanken voor zijn perfecte manier van begeleiden en belangrijke adviezen omtrent mijn stage.

{mosgoogle left}
Ten slotte wil ik mijn voorwoord afsluiten met een overlevering van de profeet Mohammed (v.z.m.h.):

‘’De beste onder jullie is degene die de hele mensheid dient’’.

Ik hoop dat het een leerzame maar ook een leuke begin zal worden van deze lessenserie. Ik wens jullie veel inspiratie en leesplezier…

Eraslan Gungor