Mijn menstruatiecyclus duurt 2 weken

Mijn vraag gaat over menstruatie: mijn menstruatie duurt altijd ruim 2 weken. Nou dacht ik, dat ik dat ik in die tijd niet mocht bidden en vasten. Nou hoorde ik van iemand dat je in de Islam 10 dagen mag rekenen voor menstruatie en dat je daarna mag bidden. Klopt dit?

Antwoord:
Het is zeker mogelijk dat jouw menstruatie 2 weken duurt. Het is van belang om het volgende in acht te nemen:

Indien de kleur van jouw menstruatiebloed zwart is, onaangenaam vies ruikt en je hebt af en toe pijn in je buik, dan ben jij nog steeds ongesteld. In dat geval mag je nog niet bidden en vasten. Dus het is van belang om goed te weten of je te maken hebt met menstruatiebloed of andere bloedingen.

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt circa 6 tot 7 dagen. De uitspraak van dat je 10 dagen mag rekenen en daarna moet gaan bidden, is een zwakke uitspraak van sommige geleerden. De meeste geleerden zeggen dat de maximale menstruatie periode wel tot 2 weken kan duren. Anderen weer zeggen dat de periode geen limiet heeft. Oftewel, zolang de vrouw menstruatiebloed ziet, dient ze niet te bidden en niet te vasten. Beide uitspraken hebben sterke argumenten.

Door Aboe Ibrahiem