Het fascisme geinspireerd door de evolutietheorie

De ideeën van Darwin kunnen door de alerte lezer herkend worden in de nazistische ideologieën. Adolf Hitler gebruikte elementen zoals de natuurlijke selectie als excuus om miljoenen mensen uit te roeien, zoals ook beschreven in zijn boek Mein Kamf. Hitler werd vooral geïnspireerd door het principe van de overwinning van de sterkste, oftewel de strijd tussen de rassen.

De historicus Hickman heeft over Hitler het volgende gezegd:

“(Hitler) geloofde vast in de evolutie en predikte deze. Wat ook de diepere complexen van zijn psychose mogen zijn, het is zeker dat (het concept van het gevecht belangrijk was, omdat) zijn boek, Mein Kamf, duidelijk een aantal van de evolutionistische ideeën uiteen zet, en wel in het bijzonder die, die strijd benadrukken, overleving van de sterkste en uitroeiing van de zwakken om een betere maatschappij te vormen.”

{mosgoogle left}Hitler sleepte de wereld hiermee in een geweld die zijn weerga niet kende. Afschuwelijke wreedheden en afslachtingen werden begaan. Deze spiraal van geweld heeft in de tweede wereldoorlog aan totaal 55 miljoen mensen het leven gekost. Dit alles onder de overtuiging van het Darwinistische concept van ‘de strijd om te overleven.'”