Dierengevechten

Als we denken aan dierengevechten dan moeten we denken aan de verschrikkelijke stierengevechten waarbij de stieren onder extreme omstandigheden moeten leven om uiteindelijk gemarteld en vermoord te worden met als enig doel: het amusement.

Over deze lijdensweg heeft het comite-anti stierenvechten het volgende geschreven:
Eerst wordt de stier uitgeput door de bewegingen met de rode lap. Dan worden zijn nekspieren zwaar beschadigd door er een centmetersdikke ijzeren lans in te steken tot ongeveer 15 centimeter diep. Dit gebeurt door de picador die, te paard gezeten, met zijn volle gewicht op de lans gaat hangen. Daarna worden 6 banderilla’s in de stierennek gestoken. banderilla’s zijn de vrolijk gekleurde stokken, die een meter lang zijn en waaraan vlijmscherpe, ijzeren weerhaken zitten. Uiteindelijk maakt de matador het karwei af door een zwaard tussen de ruggenwervels door tot in het hart te steken. als dit lukt is de stier direct dood, maar meestal blijft het zwaard in de longen steken, waardoor het dier in zijn eigen bloed verdrinkt. Als afsluiting worden met een dolk de ruggenmergszenuwen doorgesneden, waarna de dode en verminkte stier de arena wordt uitgesleept.
Al dit leed gaat ten kost van dierenlevens. Men gaat hier voorbij aan het bijzondere van elk levend schepsel. De mens is niet in staat om zelfs maar een levende cel te creëren maar verspilt levens alsof dit niets waard is. De profeet Mohammed kon het lijden van dieren niet aanzien en zij hier het volgende over:

“Allah beloont degene, die iets goeds doet voor een levend wezen. Wie geen medelijden heeft met anderen, met hem heeft Allah geen medelijden. Wees hen, die op aarde leven, genadig, Allah zal u evenzo behandelen.” (Boecharie)

Een andere vorm van dierenleed is het ophitsen van dieren tegen elkaar. Denk maar aan de hondengevechten, hanengevechten, enz. Profeet Mohammed heeft hier over gezegd: “God’s Boodschapper heeft verboden dat men dieren ertoe aanzet met elkaar te vechten.” (Gemeld door Abdullah bin Abbas, Boecharie, Muslim) Verder is het vlees van dieren die omgekomen zijn bij dierengevechten in de Islam onwettig en verboden voor consumptie.