Wie waren Isa en zijn moeder?

Het antwoord op deze vraag is te vinden in onderstaand vers:

 (مَا الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ إِلَّا رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ وَأُمُّهُ صِدِّيقَةٌ ۖ كَانَا يَأْكُلَانِ الطَّعَامَ ۗ انْظُرْ كَيْفَ نُبَيِّنُ لَهُمُ الْآيَاتِ ثُمَّ انْظُرْ أَنَّىٰ يُؤْفَكُونَ ﴿٧٥

“De Messias, de zoon van Maria was slechts een boodschapper; voorzeker, alle boodschappers voor hem zijn heengegaan. En zijn moeder was een waarheidslievende vrouw. Zij plachten beiden voedsel tot zich te nemen. Zie, hoe Wij de tekenen voor hen (de mensen) verduidelijken, en zie, hoe zij zich afwenden.” Hoofdstuk 5, De Tafel (Al-Maidah), vers 75.

Uitleg door Ibn Kathir:

Isa (3alayhi assalaam) was net als de vorige profeten, en hij was een van de dienaren van Allah en een van Zijn eervolle boodschappers. De boodschappers voor hem, zijn heengegaan.

Zijn moeder was een Siddiqah, want ze geloofde in Allah met volledig vertrouwen in Hem. Dit is de hoogste rang die zij kreeg, wat bewijst dat ze niet een profeet was.

Ze gebruikten allebei voedsel om te eten, wat een noodzaak is, en ook  deden ze hun behoeften. Dus ze zijn net als alle andere mensen en dienaren, en geen goden zoals christenen beweren.

Allah zegt dan kijk eens hoe wij  de Ayat duidelijk maken.

Dan zegt Allah: kijk hoe ze (christenen) afgewend zijn van de waarheid. Kijk en zie meningen, misvattingen, en beweringen waar ze zich aan vastklampen, zelfs na een duidelijke uitleg en duidelijke verklaringen.

Tafsir van Ibn Kathir