Uiteinde; Begin van een nieuw begin?


M
et de lancering van de nieuwe website komen ook nieuwe onderdelen op Islamcity. Een van deze onderdelen zullen de columns van Naoual L (ja, zij is ook een Moderator van het forum) zijn, een ex-studente die op zoek is naar een nieuwe opleiding, maar vooral naar zichzelf. Wekelijks zal je haar verhalen, ervaringen, gevoelens, gedachten, belevingen, belevenissen en vragen moeten aanlezen. Of je kiest ervoor om dit niet te lezen.Op het moment dat ik typ, gaan de beelden van de executie van Saddam Hoessein de wereld over; begint al 3aid al adha (het Offerfeest); zijn er op verschillende plaatsen in de wereld afgegaan; zijn er feestvierende mensen op tv te zien. De een omdat het bijna Nieuwjaar is, de ander omdat het blij is dat Saddam dood is.

Velen mensen vinden het zielig dat hij is geëxecuteerd is op al 3aid. Volgens de sharia mogen er geen straffen worden uitgevoerd op een feestdag. 3aid is juist (vaak) een gelegenheid voor regeringen en koninkrijken in het Midden-Oosten en Afrika om gedetineerden gratie te verlenen en bij gedetineerden de straffen te verlagen! 3aid hoort een blije, gelukkige en vooral gezegende feest te zijn voor ons, moslims, of je nu soenniet, sjiiet, wahabiet of wat dan ook bent.

Anderen vinden de straf weer juist te laag. Door de doodstraf is Saddam snel van zijn pijn (op aarde) af. Zij vonden een levenslange gevangenisstraf, waarbij hij geestelijk werd gemarteld en als het nog even kan ook lichamelijk, de beste straf. Hij heeft immers duizenden mensen de dood ingejaagd en is verantwoordelijk voor verdriet. Verdriet van vrouwen die hun vaders, mannen, broers en zonen kwijt zijn geraakt. Verdriet van uiteengerukte families.

Tot welke groep ik behoor? Laten we zeggen dat ik me kan vinden in beide standpunten.

Ten eerste ben ik tegen de doodstraf, zelfs tegen de allerergste misdadigers. Alleen Allah Subhana wa Ta`ala heeft het recht om iemands leven te ontnemen en ten tweede is een levenslange gevangenisstraf pijnlijker en erger dan de doodstraf. Stel je voor dat je elke dag van de rest van je leven alleen water en droog, hard brood kreeg in een hok bij 1 bij 1 meter. Ik vind dan ook dat Saddam een levenslange gevangenisstraf moest krijgen.

Ten tweede; Denken degenen die Saddam o zo zielig vinden er ook aan dat hij duizenden mensen heeft vermoord (gifaanval op 5000 Koerden en 148 mannen in het dorp Dujail, moge Allah barmhartig over hen zijn)?
Natuurlijk heb ik een menselijk gevoel, ik vond het dan ook zielig voor hem dat zijn leven zo beëindigd moest worden, ik heet tenslotte geen Rita.
Maar als jij verantwoordelijk bent voor duizenden doden en voor verdriet die vrouwen hebben voor hun vermoorde vaders, broers, mannen en zonen, dan kan ik geen medelijden met jou hebben. Ik hoop wel voor Saddam dat Allah Ta`ala barmhartig zal zijn, want ik wens niemand de hel toe. Zelfs hem niet.

Wat ik ook heb gehoord, is dat er mensen zijn die zeggen dat het niet de ‘echte’ Saddam is die is opgehangen, maar dat het een dubbelganger van hem is. Deze mensen beweren ook dat het proces niet eerlijk is verlopen en dat Amerika een dikke vinger in het pap had, walakien Allah ou3lam! Allah weet het beste! Wij moslims geven te vaak de schuld aan de ander. Kijk eens naar jezelf, naar onze eigen ummah. Waarom ondernemen Arabische/Islamitische landen toch geen actie tegenover de overheersende staten zoals Amerika of Israel? Waarom durven wij ZELF geen signaal af te geven aan de wereld? Een krachtig, duidelijk maar toch positief en vreedzaam geweld? Waarom rennen wij meteen de straten op om te protesteren met geweld? Of om te vieren dat er iemand dood is gegaan? Moslim of geen Moslim? Hoewel ik denk dat er velen zullen blij zijn als Bush of een van zulke leiders overlijdt.. Maar hier kom ik nog later op terug incha Allah.

Even iets heel anders; Ik begrijp niet waarom mensen oud & nieuw vieren en vuurwerk afsteken. Ja, het is een begin van nieuw jaar, maar ach, elk dag is een nieuw begin! Een nieuwe kans van Allah Ta`ala! Elke dag kan je met nieuwe voornemens en plannen beginnen! O, zouden meer mensen dat meer beseffen! Zouden er misschien meer mensen afvallen. Of minder stoppen met roken.
En nog een ding hè (ja, ik zeur nogal als ik eenmaal bezig ben): Vuurwerk bezorgt niet alleen oorpijn en milieuvervuiling (eigenlijk raar dat je een boete krijgt als je iets op de grond gooit, terwijl de resten van het vuurwerk meer afval veroorzaken, maar daarom is Nederland Nederland), maar het is ook nog eens pure geldverspilling. Met al dat geld dat in de lucht vliegt, kunnen er zoveel mensen geholpen worden!

Ja, mijn eerste column is meteen ietwat negatief en kritisch, maar in deze informatietijdperk gaat de informatie zo snel! Zo snel dat men het niet eens kan verwerken en ietwat verward raakt door al de informatie. Dat is nu ook met mij. Ikzelf ben gestopt met mijn studie om verschillende (persoonlijke) redenen, ik deed een sociale opleiding (Culturele & Maatschappelijke Vorming), maar zo sociaal was de opleiding niet.

Nu ben ik zelfzoekende. Zoekend naar een nieuwe opleiding, maar vooral op zoek naar mijn eigen ik. Het afsluiten van mijn zoektocht naar mijn identiteit (volg je het nog?). Meestal gebeurt dit als je je puberteit achter de rug hebt, maar bij mij is het juist omgekeerd (`t zal vast aan mijn Marokkaanse genen liggen). Na mijn puberteit ben ik op zoek naar mezelf. En die zoektocht is vermoeiend. Er is niets frustrerender (ik weet niet of dat woord wel bestaat..) als je niet weet welke richting je op wil qua studie en werk.

{mosgoogle left}Maar alhamdoelilah, Godzijdank, ik ben een weg ingeslagen waarvan ik het gevoel en besef dat dit de beste, vreedzaamste en liefdevolste weg is waar bij het einde alles goed zal komen als Allah het wil.

Welke weg?

Wordt vervolgd…

Naoual L